top of page

Ruh Beden ve Zihnin Ortak Noktası : KOKU ve AROMATERAPİ

Güncelleme tarihi: 17 Kas 2023

Koku, mumları sevmemizin ana nedenlerinden biridir. Eski bir kokuya rastladığımda bana hatırlattığı anılara bayılıyorum. Koku duyumuz harika ve güçlüdür, bazen bir kokunun arkasında derin bir anı ağı vardır.


Aromaterapi ve Koku
Losyon Mum ile Işıltını Işıktan Al

Kokuların, duyguların ve hafızanın arkasındaki bilim: Aromaterapi ve Koku

Popüler inanışın aksine, okulda öğretilen beş duyudan çok daha fazla duyu var (denge, boşluk, hareket, acı, sadece birkaçını saymak gerekirse), ancak tartışma yaratmamak için popüler olanlara bağlı kalacağız: Görme, Dokun, Tat, Duy ve Kokla.

Koku alma duyunuz , beynin duyguları işleyen kısmına giden gerçek anlamda en kısa yola sahiptir Amigdala . Amigdala bir koku ile neler olup bittiğini bilir çünkü beyninizin farklı bir bölümü kokuyu anlayabileceği bir şeye "çevirir". Çevirmene koku soğanı denir . Beyniniz diğer girdileri analiz etmek için daha fazla zaman alır, bu nedenle duygusal bağlantılar söz konusu olduğunda kokular gerçekten en ham girdidir.


Kokular o kadar çeşitlidir ki onlara diğer şeyler kadar kolay "alışamayız". Düzenli olarak etkileşimde bulunmadığınız bir kokuyu da deneyimlediğiniz bir dönemde güçlü bir duyguyu işliyorsanız, o kokuyu daha sonra deneyimlemek o anıyı harekete geçirme olasılığı çok daha yüksektir. Bu nedenle, birçok koku çağrışımlı anılar, normal rutinimizin dışında gerçekleşen şeylerdir - Beyin muhteşem! Koku, duygular ve anılarla o kadar sıkı bir şekilde ilişkilidir ki, kokulu ürünlerin bu kadar bol olması şaşırtıcı değildir. Aslında, bu ilişki bilim adamları tarafından Alzheimer gibi hafıza ile ilgili hastalıkların üstesinden gelmek için sürekli olarak kullanılmaktadır.


Koku nedir?

Michael Edwards , 1943'te bugün Malavi olarak bilinen küçük, mütevazı bir Afrika ülkesinde doğdu. 41 yıl sonra, perakendecilerin farklı koku çizgilerini anlamasına ve tanıtmasına yardımcı olmak için Koku El Kitabını yayınladı . Bu kitap koku endüstrisi için bir rehber haline geldi ve bugün hala yaygın olarak kullanılıyor ve güncelleniyor. Edwards, her kokunun dört ana kategoriden birine ait olduğu teorisini söyleyerek, karmaşık koku dünyasına bir yapı verdi:



ÇİÇEK : Çiçekler gül veya leylak gibi kokar. Çoğu insan çiçek kokularını kolayca sınıflandırabilir. Bu geleneksel olarak daha kadınsıdır.

ORYANTAL : Doğu Dünyasında geleneksel olarak bulunan sıcak, baharatlı kokular. Tarçın, kehribar veya vanilyayı düşünün.

ODUNSU : Sedir, deri veya turba gibi dünyevi notalar. Tipik olarak daha erkeksi.

FRESH : Burada narenciye gibi daha hafif koku notaları bulacaksınız.


Kategoriler, bir kokuyu sınıflandırmak için başlangıç ​​noktası olarak parfüm endüstrisi tarafından geniş çapta kullanılmaktadır. Peki mum söz konusu olduğunda koku tam olarak nedir?

Koku notaları, bir kokunun tüm deneyimini kapsar. Kullanılma şekli sektörler arasında farklılık gösterir, ancak kavram, parfümler veya mumlardan bahsediyor olsak da aynıdır. Belirli bir koku büyük ölçüde dört kategoriden biri olarak adlandırılabilir, ancak yine de karmaşık bir kişiliğe sahiptir. Aşağıdaki koku notu piramidinden de görebileceğiniz gibi gerçek koku, bir varış noktasından çok bir yolculuktur.


Ruh Beden ve Zihnin Ortak Noktası : KOKU ve AROMATERAPİ


En sevdiğiniz kokular genellikle amigdalanıza uyan farklı nota kategorilerinin iyi ve tamamlayıcı bir kombinasyonudur. Bir kişi bir koku veya kokuyu "karmaşık" olarak tanımladığında, kokunun ömrü boyunca farklı nota kombinasyonlarından bahsediyor olabilir.


Kokunun içinde ne var?


Genel olarak, mumlarda kullanılmak üzere satın alınan çoğu koku yağı aşağıdakilerin bazı kombinasyonlarını içerir:

  • Aromatik kimyasallar (karakteristik bir koku sağlamak için laboratuvarda üretilir)

  • Uçucu yağlar (doğadan elde edilir… çoğunlukla bitkiler)

  • Kimyasal reaksiyon ajanları (çözücüler, seyrelticiler, vb.)

  • Sentetik bileşikler (alkol, taşıyıcı yağlar)

118 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page