top of page

Aromaterapide Tedbirler ve Uyarılar

Esans yağları ile uğraşmak pek çok bakımdan kazanç sağlar. Bununla beraber, eğer belirli tedbir ve uyarılar dikkate alınmadığında, tehlikeli olabilir. Herkesin farklı olduğunu ve her esans yağına karşı değişik şekillerde tepki vereceğini unutmayın. Aşağıdaki basit tedbirler deneyimlerinizi daha da zevkli hale getirecektir.



Aromaterapide tedbirler ve uyarılar

Aromaterapide tedbirler ve uyarılar

Gözlerden Uzak Tutun : Esans yağlarını asla gözlerinize yakın kullanmayın. Elleriniz esans yağları ile temas halinde iken, onları yüz, cinsel organlar ve örtücü zarlardan uzak tutun. Yağlarla çalışmadan önce ve sonra, her zaman ellerinizi yıkayın. Esans yağlarını dökerken göz koruyucusu takarım, ve bunu size de öneririm. Eğer gözünüze bir miktar yağ kaçacak olursa, tatlı badem yağı ile ıslatılmış bir pamuk parçası ile silin. Su yağı yayacak ve dağıtacaktır.


Çocukların Yetişemeyeceği Yerlerde Saklayın : Saf esans yağları, eğer büyük miktarlarda içilecek olurlarsa zehirlenmeye neden olabilirler ve eğer uygunsuz olarak dökülecek veya seyreltilecek olurlarsa cilt ve gözler için zararlı olabilirler. Uygun bir şekilde gözlense ve tedbir alınsa bile çocukların esans yağları ile oynamaları kesinlikle yasaktır.


Güneş Yanığı Uyarısı : Bergamot, limon veya portakal yağları gibi turunçgil yağlarını uyguladıktan sonra altı saat içinde güneş ışığına çıkmaktan kaçının. Bu yağlar güneş ışığına çıkıldığında cildin kızarmasına veya sulu kabarcıkların oluşmasına neden olan bileşikler içermektedir.


Hamilelik Sürecinde Dikkatli Olun : Hamilelik sürecinde esans yağları kullanımı konusunda çelişkili görüşler vardır. Hamilelikte kesinlikle hiçbir esans yağının kullanılmaması veya çok dikkatli olunması konusunda müşterilerimle detaylı sohbetler ederim. Belki direk cilde temas etmek yerine esans yağların koku özelliklerinden faydalanılabilir.


Yalnızca Harici Kullanım İçin : Saf esans yağları yalnızca harici kullanım içindir. Güneşe Çıkmaktan Kaçının : Bazı esans yağları, bergamot ve diğer turunçgil yağları, limon ve portakal gibi cildin güneşe karşı olan hassasiyetini arttırabilirler. Turunçgil yağları bazı kişilerde cilt renklenmesini de arttırabilir. Eğer uygun olarak harmanlanıp düzgün yaydırılmaz ise, koyulaşma ve cilt tahrişine neden olabilir.


Yağların Yoğunlaştırılmış Olduklarını Hatırlayın : Saf esans yağları ve özler çok yoğundur. Az miktarlardaki yağları elde etmek için kilolarca bitki, çiçek, reçine veya meyve kullanılır. Sonuç elde etmek için çok az miktarda yağa ihtiyaç vardır. Birlikte çalıştığım müşteri ve öğrencilerime söyledğim şey “Az en iyidir” dir. Pek çok kişi eğer iki damla onların kendilerini iyi hissetmelerini sağlıyorsa daha fazlası çok daha iyi olur diye düşünür – hiç de öyle değil! Çok fazla esans yağı kullanmak bumerang etkisi yapar, ve belirtileri yatıştırmak yerine daha da alevlendirebilir. Esans yağları çok pahalı olabilir, ve az kullanmak mali açıdan da yararlıdır.


Onları Seyrelterek Kullanın : Saf esans yağları nerede ise her zaman seyreltireke kullanılır. Çok ender olarak “katkısız” kullanılırlar, seyreltilmemiş veya olduğu gibi anlamında. Çay ağacı, sandal ağacı, paçuli, yasemin ve gül özü bende hiçbir zaman katkısızlık problemi yaratmadı. Ben tatlı lavanta katkısızını küçük kesikler, sıyrıklar, yanıklar, şişlikler ve böcek ısırmalarına hafif darbecikler ile sürerim. Diğer pek çok esans yağını tatlı badem yağı veya üzüm çekirdeği, kayısı çekirdeği veya jojoba gibi bazı diğer baz veya taşıyıcı yağlar ile seyrelterek kullanırım. Daha az yağlı bir harman için, yağları yüksek kaliteli, kokusuz krem veya losyon bazlarına ilave edebilirsiniz. Esans yağları şampuanlar, saç boyaları, kaynak suları, alkol, jeller, losyonlar ve kremler içinde de seyreltilebilirler. Şampuan ve saç boyalarına ilave edildiğinde, yağlar saçların doğal güzelliğini ortaya çıkarırlar. Alkole ilave edildiğinde, zarif parfümler haline gelirler. Bir diğer uygulama yöntemi yağı bir kase sıcak su ile seyreltmek ve kompres olarak kullanmaktadır veya onu taşıyıcı bir yağ veya krem ile seyreltip masaj ya da cilt toniği olarak kullanmaktır. Bazı kişiler banyoya ilave etmeden önce yağları süt veya krema içinde seyreltmeyi önerirler, ama ben onları sadece doğrudan suya ilave ederim ve iyice karıştırırım. Bazı kişiler seyreltilmiş esans kokusunu yoğun yağın kokusuna tercih ederim.


Isı Kaynaklarına Dikkat Edin : Esans yağlarının kokularını yaymak için kullandığınız ısı kaynaklarını devamlı gözlem altında bulundurun. Eğer uygun olarak kullanmazsanız, mumlar, kaynatma kapları ve lamba üstlükleri alev alabilir. Hasta veya çok uykulu olduğunuz zamanlarda bu yöntemleri kullanmayın. Zaman ayarlı bir buharlaştırıcı çok daha fazla işinize yarayacaktır. Yorgun da olduğunuz zamanlarda bir parça oamuk veya bez üzerindeki yağlar işinizi görecektir.



Ben sıklıkla bu alanda çalışmaya başlayan kişilere özellikle esans yağlar, uçucu yağlar veya koku yağları konusunda daha doğru bilgiler edinebilmek için kendilerine bu soruları sormalarını isterim. Böylece kullanacakları kokular ile ilgili daha fazla araştırma yapabilirler ve daha çok bilgi sahibi olabilirler. Araştırdığınız belirli bir esans yağını koklayın ve onun hakkındaki aşağıda bulunan soruları cevaplayın;

  1. Bu aromayı kokladığınızda ne hissediyorsunuz?

  2. Bu aromanın hangi iyileştirmeyi sağlayacağını düşünüyorsunuz?

  3. Eğer her hangi bir yere konması gerekirse, bu yağı vücudunuzun neresine koyarsınız?

  4. Bu yağın bitkinin hangi kısmından elde edildiğini düşünüyorsunuz?

  5. Bu esans yağı sizi nasıl etkiliyor? Gözlerinizi kapatın, derin derin koklayın, sonra bu deneyin duygusal olarak size ne hissettirdiğini veya sonuç olarak ne gördüğünüzü not edin.

  6. Bu esans yağı size her hangi bir şeyi veya yeri hatırlatıyor mu? Bu ilişkilerin bir listesini yapın.

  7. Bu yağı ne ile harmanlamayı isterdiniz?

  8. Bu yağın dünyanın hangi bölgesinden geldiğini düşünüyorsunuz?

  9. Bu yağ sizin için erkeksi, kadınsı veya her ikisi de mi?

  10. Bu esans sıcak veya soğuk mu?

  11. Bu aromayı tarif eden en iyi kelimeleri sıralayın.


ÖNEMLİ

Esans yağının adı nedir?

Botanik ismi nedir?

Kaynak ülkesi hangisidir?

Bu yağın koku şiddeti nedir?

Önerilen seyrelticisi nedir? Hangi baz yağlarında?

Benzer yağlar var mı? Hangileri?

Bu yağ en iyi ne ile harmanlanır?

Bu yağın geleneksel kullanımları nelerdir?

Bu yağın emniyet bilgileri nelerdir?

Onu yaşam biçiminize nasıl dahil edebilirsiniz?


Uçucu yağlar güvenli midir? Uçucu yağlar genellikle güvenlidir. Migren ve baş ağrısı için kullanılan bir çok kimyasal (reçetesiz ve reçeteli) ağrı kesici ilaçlarına kıyasla yok denecek kadar az yan etkiye sahiptir. Uçucu yağlarla ilişkili en büyük risk, alerjik reaksiyon veya tahriş riskidir. Cilde uçucu yağ uygularken, batma, yanma hissi veya kızarıklık gibi tahrişe neden olabilir. Cilde uygulamadan önce nane ve okaliptüs yağları dahil tüm uçucu yağları taşıyıcı yağlarla seyreltmelisiniz.


YAMA TESTİ

Yaygın tahrişi önlemek için bir yama testi yapın: Çok miktarda uygulamadan önce cildinizdeki küçük bir noktaya birkaç damla seyreltilmiş uçucu yağ uygulayın. 24 ila 48 saat içinde reaksiyon olmazsa, kullanımı güvenli olmalıdır.


Uçucu yağlar, yama testi nasıl yapılır?

Kolunuzu kokusuz sabunla yıkayın. Kurulayın. Kolunuzun küçük bir kısmına birkaç damla seyreltilmiş uçucu yağ sürün.(Saf yağ kesinlikle Sürmeyin) 24 saat bekleyin. Cildinizde kızarıklık, kaşınma, kabarma veya şişme gibi durumlar olduysa, sürdüğünüz uçucu yağa karşı alerjinizin olduğunu gösterir. Kullanmamanız güvenli olur. 24 saatlik süre bitmeden hemen rahatsızlık hissederseniz, orayı hemen sabun ve ılık suyla yıkayın.

19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page