Mum yapımı roket bilimi olmasa da, mum yapımının gurur duyacağınız bir ürün yaratmak için biraz deneme yanılma gerektiren bir bilim olduğu konusunda hepimiz hemfikiriz. Daha önce mum yapmayı denediyseniz, muhtemelen aşağıdaki yaygın mum yapımı sorunlarından en az birini yaşamışsınızdır. Burada mum üreticilerinin karşılaştığı düzenli sorunlardan bazılarını inceleyeceğiz, bunlara neyin sebep olduğunu açıklayacağız ve sorunun nasıl düzeltilip önleneceği konusunda rehberlik sunacağız.
Mum yapımında sorunlar
Islak Noktalar
Mumlar yaşam döngüleri boyunca birçok sıcaklık değişiminden geçer. Kap mumları için, sıcaklık azaldığında waxın büzülmesi ve kavanozun kenarlarından çekilmesi ihtimali vardır. Genellikle soya, parafin, palmiye ve balmumundan yapılmış mumlarda görülürler, ancak hindistancevizi ve daha yumuşak parafin mumları gibi daha yumuşak mumlarda meydana gelme olasılıkları daha düşüktür. Islak lekelerin oluşmasını engellemek neredeyse imkansızdır.
Islak noktaları önlemenin aslında bir yolu olmasa da, onları engellemek için yapabileceğiniz birkaç şey var:
Camın yapışmasını etkileyebilecek herhangi bir toz veya kir olmadığından emin olmak için kullanmadan önce camınızı yıkayın ve iyice kurulayın.
Mumlarınızın kürlendiği odanın çok soğuk olmadığından ve sıcaklığın tutarlı olduğundan emin olun.
Camınızı sıcak bir fırında veya ısı tabancasıyla önceden ısıtın. Bu, mumların mümkün olduğu kadar yavaş sertleşmesini sağlayacaktır.
Hava kabarcıklarının oluşmasını önlemek için waxı yavaşça kabın içine dökün.
Hava kabarcıklarının serbest kalmasına yardımcı olmak için döktükten sonra kavanozunuza hafifçe vurun.
Mumlarınızın her tarafa eşit şekilde yerleşmesini sağlamak için kavanozlar arasında (yaklaşık 4 inç) boşluk bırakın.
Mumlarınızı sert bir yüzey yerine tel rafın üzerine koyun; bu, kavanozun tabanından ısıyı çekip mumun dengesiz bir şekilde yerleşmesine neden olabilir.
Daha yumuşak bir wax kullanmayı veya daha sert wax ile karıştırmayı deneyin; böylece büzülme ve camdan ayrılma olasılığı azalır.
Cama mükemmel yapışan mükemmel mumu yaratsanız bile nakliye, raf ömrü veya müşterinin bakımı sırasında herhangi bir noktada ıslak noktalar oluşabilir. Islak noktaların yalnızca görüntü açısından önemli olduğunu ve mumunuzun performansını hiçbir şekilde etkilemediğini unutmayın.
Buzlanma
Soya mumunda buzlanma doğal bir olaydır. Bu duruma esas olarak sıcaklık dalgalanmaları ve zaman nedeniyle soyada oluşan kristaller neden olur (Polimorfizm olarak da bilinir). Aşağıdaki teknikler mumlarınızdaki buzlanma görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir:
Koku ve/veya boyayı ekledikten sonra waxınızı yavaşça karıştırdığınızdan emin olun.
Mumlarınızı dökmeden önce kaplarınızı fırında düşük sıcaklıkta ısıtın veya bir ısı tabancasıyla patlatın.
Mumlarınızı dökmeden önce soya mumunuzun dökme kabınızda mümkün olduğunca soğumasını bekleyin.
Boyalar buzlanmayı daha belirgin hale getirebileceğinden mumlarınızı doğal renklerinde bırakın.
Oda sıcaklığında kürleyin ve daha çabuk soğumasına neden olacak pencerelerden ve hava akımlarından uzak tutun.
Mumlarınızı tel soğutma rafına yerleştirin çünkü katı yüzeyler mumun ısısını emebilir ve mumun çok hızlı soğumasına neden olabilir.
Buzlu, koyu renkli veya opak kaplarla sorunu gizleyin. Etiketlerin etrafına sarmak da işe yarayacaktır.
İnişli çıkışlı “Karnabahar” Üstler
Tıpkı buzlanmada olduğu gibi, inişli çıkışlı üst kısımlar (karnabaharın yüzeyine güçlü benzerliklerinden dolayı "Karnabahar üstleri" olarak da bilinir) polimorfizmden kaynaklanır. Sıvı waxın soğuması ve tekrar katı hale gelmesi sırasında meydana gelen sıcaklık dalgalanmaları sırasında waxda meydana gelir. Herhangi bir önlem alınmazsa ve wax kendi kendine soğumaya bırakılırsa, mum boyunca eşit olmayan bir şekilde soğuyacaktır. Bu, merkez soğumaya ve sertleşmeye devam ederken üst, yan ve alt kısımdaki waxın bu sorunlu kristalleri oluşturmak için bolca fırsata sahip olacağı anlamına gelir. Burada bunun nasıl önleneceğine ve meydana gelmesi durumunda nasıl düzeltileceğine ilişkin bazı ipuçları verilmiştir.
Waxınızı kaplarınıza dökmeden önce dökme kabınızda mümkün olduğunca soğumasını bekleyin. Wax boyunca sıcaklığı mümkün olduğunca eşit tutmak için wax soğurken yavaşça karıştırdığınızdan emin olun. Hava bulutlu olmaya başladığında dökmeye hazırsınız
Mumlarınızı dökmeden önce kaplarınızı fırında düşük sıcaklıkta ısıtın veya soğuk kavanozların mumlarınızın dengesiz bir şekilde yerleşmesine neden olmasını önlemek için mumlarınızı dökmeden önce bir ısı tabancasıyla patlatın.
Kavanozlarınızı sertleştikçe sıcak tutun, böylece yavaş ve eşit bir şekilde yerleşirler. Bunu, her kavanozu kalay folyoya sararak, yalıtımlı bir kutuya koyarak, üstüne bir kutu yerleştirerek vb. yapabilirsiniz.
Mumlarınızın saklandığı odanın sıcak olduğundan, nemli olmadığından ve cereyanlı olmadığından (yani açık pencere veya tavan vantilatörü olmadığından) emin olun.
Soya mumu üst kısımların inişli çıkışlı olmasına çok yatkındır, bu nedenle onu hindistancevizi veya kakao gibi başka bir tür wax ile karıştırmak onu stabilize etmeye ve pürüzsüzleştirmeye yardımcı olabilir.
Tüm bunları yapmanıza rağmen hala engebeli üst kısımlarla karşılaşırsanız, mumunuzun tepesindeki yaklaşık 1/8 inç waxı eritmek için bir ısı tabancası veya saç kurutma makinesi kullanın; böylece çok daha pürüzsüz bir şekilde sıfırlanacaktır.
Ne yazık ki, bu kadar zahmete katlandıktan sonra mumunuz ilk kez yandığında büyük ihtimalle aynı inişli çıkışlı tepeye sahip olacaktır. İyi haber şu ki bu, mumlarınızın nasıl yandığını etkilemez ve çoğu müşteri, harika koktuğu ve güvenli bir şekilde yandığı sürece mumlarının üst kısmının nasıl göründüğüyle ilgilenmez.
Alev çok küçük veya kendi kendine sönüyor
Güzel bir mum yaratma zahmetine girdiğinizde, onu yakmayı denediğinizde çok küçük bir alev çıkması veya hiç alev çıkmaması çok sinir bozucudur. Ne yanlış gitmiş olabilir ki? Fitilinizin neden düzgün yanmadığını açıklamak için çeşitli olasılıklar vardır ve bunları aşağıda inceleyeceğiz:
Fitil çok kısa kesilmiş: Bir fitil çok kısa kesilirse, yakıt için yeterli miktarda eriyik havuzu oluşturulmadan mumun yanmasına neden olabilir.
Bu mum için çözüm: Mum yüzeyinin üzerinde fitilin en az ¼ inç'i kalacak ve mumun üst kısmı mümkün olduğunca düz olacak kadar balmumu kazın.
Gelecekteki mumlar için çözüm: Fitilinizi ¼ inçten daha kısa kesmediğinizden emin olun.
Fitil astarlanmamıştı: Mumunuzu yapmadan önce bir fitil wax ile astarlanmamışsa, çıplak ip mumun yüzeyine çok hızlı yanarak yakıt için bir erime havuzu oluşturup kendini söndürebilir.
Bu mum için çözüm: Fitili ¼ inç açığa çıkaracak şekilde kazın ve yeniden yakmadan önce yakıt için fitilin üzerine az miktarda balmumu sürün.
Gelecekteki mumlar için çözüm: Fitiliniz astarlandığını söylemiyorsa, mumlarınızı yapmadan önce onu erimiş waxınıza batırmanız gerekecektir.
Tıkanmış fitil: Bir mumun düzgün yanması için, mumun fitilin içine ve aleve yakıt olarak çekilebilmesi gerekir. Waxınıza koyduğunuz her şey, balmumuyla birlikte fitilin içine çekilecektir. Waxınıza eklediğiniz bir şey fitilden yukarı çıkamazsa ve alev tarafından yakılamazsa fitilin tıkanmasına neden olur. Alev tutarlı bir yakıt kaynağı almadığında küçülecek ve hatta sönebilecektir.
Bu muma çözüm: Maalesef mumunuzu kurtarmanın bir yolu yok. Kurtarabileceğiniz tek şey, içindeki waxınızı eriterek kavanozdur.
Gelecekteki mumlar için çözüm: Öncelikle tıkanmaya neyin sebep olduğunu belirlemeniz gerekecek. Kullandığınız waxınızda fitilin çalıştığından emin olmak için önce fitilinizi hiçbir katkı maddesi içermeyen bir mumda test etmek iyi bir fikirdir. Bunu belirledikten sonra her seferinde 1 katkı maddesi ekleyerek bir dizi mum yapmalısınız. Bu, tıkanmayı sağlayan maddenin hangisi olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır. Fitil tıkanmasına neden olan bazı yaygın katkı maddeleri arasında mika, parıltı, boya kalemleri, toz pigment, waxınızdaki propolis, bazı koku yağları ve uçucu yağlar bulunur.
Tünel açma
Fitiliniz mumun içine bir delik açtığında ve eriyik havuzu asla kenara ulaşmadığında buna tünel açma denir. Bunun olmasının 2 ana nedeni var.
Fitil çok küçük: Birincisi, seçtiğiniz fitilin, waxınızı mumun kenarına kadar eritmeye yetecek kadar ısı yaratacak kadar büyük olmamasıdır. Bu senaryoda mumunuzu kurtarmanın gerçekten kolay bir çözümü yok. Wax ve kavanozunuzu kurtarmak için yapabileceğiniz tek şey, waxı düşük sıcaklıktaki bir fırında yeniden eritmektir. Daha sonra waxı bir dökme kabına döker, fitili çıkarır ve kavanozu temizlersiniz. Daha sonra daha büyük boyutlu bir fitil ile baştan başlayacaksınız. Gelecekte bunun olmasını önlemek için, mumunuzun kenarına kadar uzanan bir erime havuzu oluşturana kadar daha büyük fitilleri test etmeniz gerekecektir. Fitil tedarikçinizin tavsiyeleri başlamak için harika bir yer olsa da fitilinizin mum tarifinizde işe yarayacağından emin olmanın tek yolu onu kendiniz test etmektir.
Uygunsuz yanma: Diğer neden ise, mumunuzu söndürmeden önce eriyik havuzunun kenara ulaşması için yeterince uzun süre yakmamış olmanızdır. Mumunuz bu nedenle tünel açmaya başladığında, onu uzun süre yakarak düzeltmeyi deneyebilir ve mum çıkıntısını kendi başına eritebileceğini umabilirsiniz. Tünel açmaya devam ederse, mumun üzerinde düz bir yüzey oluşturacak şekilde mum çıkıntısını kazarak veya keserek çıkarmanız gerekecektir. Mumu yeniden yakmadan önce, eriyik havuzunuzun mumun kenarına kadar ulaşması için yeterli zamanınız olduğundan emin olun. Bunun ne kadar süreceği konusunda size bir fikir vermek gerekirse, uygun şekilde kötüleştirilmiş bir mum saatte yaklaşık 1 inç çapında yanacaktır. Bu nedenle, eğer mumunuz 3 inç genişliğindeyse, büyük olasılıkla onu kenara ulaşmadan önce en az 3 saat boyunca yakmanız gerekecektir.
“Mantar” Fitili
Bazen fitilin tepesinde görünen küçük siyah mantar şeklindeki oluşum, karbon birikmesidir. Yanma sürecine müdahale eden bir şeyden kaynaklanır. Mumlarınızın asla mantarlanmayacağını garanti etmek imkansızdır ve küçük karbon birikimleri paniğe kapılmak için çok büyük bir neden değildir. Bununla birlikte, mumlarınızın üzerinde sürekli olarak büyük karbon toplarının oluştuğunu görüyorsanız, bunlara neyin sebep olabileceğini araştırmaya değer. Karbon birikmesine neden olabilecek şeylerden bazıları şunlardır:
Fitil yakıldığında çok uzundu. Bu durumda alevi söndürüp yeniden yakmadan önce 1/4 inç'e kadar kesmeniz gerekir.
Fitil mumun çapına göre çok büyük. Büyük boyutlu bir fitil, aleve tüketebileceğinden daha fazla yakıt iletecektir. Fitilinizin mumunuza göre çok büyük olduğunun bir başka işareti de, oluşan aşırı ısıdan kaynaklanan derin ve geniş bir erime havuzudur.
Koku veya koku yükü. Bazı kokuların ve koku yüklerinin yanmaya müdahale etmesi mümkündür. Pek çok farklı koku yağı eklemeye başlamadan önce kokusuz bir mum üzerinde fitil testi yapmak çok akıllıca olacaktır. Bu size farklı yağların fitilleri farklı şekillerde nasıl etkileyebileceğini gösterecektir. Bazı fitiller yüksek koku yüklerini iyi kaldıramaz ve kullanılan yağ miktarını ayarlamanız veya o koku için farklı bir fitil seçmeniz gerekebilir.
Fitil mum tarifiyle uyumlu değil. Yaptığınız her mum tarifinde bir fitilin işe yarayacağının garantisi yoktur. Fitilin doğru boyutta olduğunu ve doğru uzunlukta kesildiğini tespit ederseniz fitilin tipinin kullanılan balmumu, parfüm yağı veya boyayla uyumlu olmaması mümkündür. Birkaç farklı fitil türüyle rahatça çalışmak iyi bir fikirdir.
Çevresel nedenler. Bazen mantarı oluşturan fitil, yakıldığı ortamdan kaynaklanabilir. Örneğin odada hava akımı varsa veya tavan vantilatörü varsa, fazla oksijen eksik yanmayı tetikleyebilir. Daha yüksek sıcaklıklar bazen mantar oluşumuna da neden olabilir.
Renk değişikliği
Mumunuza parfüm yağı eklemenin ona güzel bir koku vereceğini hepimiz biliyoruz, ancak aynı zamanda mumunuza istenmeyen bir renk de katabileceğini biliyor muydunuz? Koku yağları hem doğal hem de sentetik birçok farklı bileşenden oluşur. Bu malzemelerin bir rengi olduğunda mumlarınıza da renk katabilirler. Balmumunun rengini bozduğu bilinen doğal bileşenler arasında tarçın ve narenciye bulunur.
Mumların rengini soldurduğu bilinen çok yaygın bir sentetik bileşen vanilindir. Vanilin, vanilyada bulunan ve aromasının %80'ini oluşturan organik bir bileşiktir. Doğal vanilya/vanilin az bulunur ve pahalıdır, bu nedenle bilim adamları vanilini laboratuvarda çok daha düşük bir maliyetle sentezlemenin bir yolunu buldular. Vanilin birçok parfüm yağında kullanılır çünkü diğer bileşenlere çok hoş bir iltifattır. Kokuya hoş, tatlı ve sıcak bir unsur katar.
Ne yazık ki oksidasyon, vanilinin ışığa ve oksijene maruz kaldığında bej ila kahverengi bir renk almasına neden olabilir. Bu nedenle zamanla mumunuzun rengi koyulaşacaktır. Bunu engellemenin tek yolu, içinde çok az vanilin bulunan veya hiç vanilin içermeyen koku yağları kullanmaktır. Ayrıca mumunuzu boyayarak veya mumlarınızı opak, renkli veya buzlu kaplara dökerek de sorunu kamufle etmeye çalışabilirsiniz.
Kötü Koku Atımı
Muhtemelen mum üreticilerinin karşılaştığı en büyük sorun zayıf koku yayılımıdır ve aynı zamanda mumun koku yayılımını etkileyebilecek birçok değişken nedeniyle teşhis edilmesi en zor olanıdır. Mumunuzun koku yayılımının azalmasına neden olabilecek birkaç şey şunlardır:
Wax türü: Bazı wax türleri diğerlerinden daha yoğundur ve bu da parçacıklarının diğer daha az yoğun wax parçacıkları kadar uzağa fırlatılamamasına neden olur. Yoğunlukları aynı zamanda havada o kadar uzun süre oyalanmamalarına da neden olacaktır. Parafin çok hafif bir mumdur, bu nedenle çok yoğun bir mum olan soya ile karşılaştırıldığında daha iyi bir koku sağlama eğilimindedir.
Koku yağı türü: Her koku yağı, kokularının bir yağdan diğerine değişmesine neden olacak birçok farklı malzemeden oluşur. Daha uçucu olan bileşenler önce size çarpacak ve daha sonra hızla yanacak, daha az uçucu olan bileşenler ise onu takip edecek ve daha uzun süre oyalanacaktır. Bu nedenle iyi bir koku yağının iyi dengelenmesi gerekir. Üst notalar (daha uçucu) size çok hızlı bir şekilde ulaşacak ve hızla dağılacak, orta ve temel notalar (daha az uçucu) takip edecek ve kalıcı bir izlenim bırakmaya devam edecek. Dengeli olmadıklarında, koku yayılımı ya çok çabuk kaybolup yayılabilir ya da ivme kazanması uzun zaman alabilir.
Fitil türü: Mumunuzun, seçtiğiniz balmumuna ve mumun çapına uygun bir fitile sahip olması gerekir. Çok sıcak bir fitil seçerseniz, siz daha tadını çıkarma fırsatı bulamadan tüm kokuyu yakar. Fitiliniz çok küçükse, balmumunu kokuyu serbest bırakacak ve dağıtacak kadar ısıtamayacaktır.
Koku yağı miktarı: Bazıları, mumunuzun koku yayılımı zayıfsa, bunu iyileştirmek için daha fazla koku yağı eklemeniz gerektiğini düşünebilir. Bu mutlaka böyle değildir. Bir mum, alev için yakıt olarak koku yağını kullanır ve eğer mumunuzda çok fazla varsa, alevin daha sıcak yanmasına neden olabilir. İlave ısı, kokunun amaçlanandan çok jet yakıtı gibi kokmasına neden olabilir. En iyi koku yayılımını elde etmek için mum sisteminizdeki her bileşenin doğru dengesini sağlamak önemlidir. Kullandığınız ağdanın maksimum koku yükünü mutlaka kontrol edin.
Kürleme: Genel olarak, bir mumu yakmadan önce yapıldıktan sonra en az 2 hafta kürlemeniz önerilir. Bu önemlidir çünkü mum yapıldıktan sonra da sertleşmeye ve yoğunlaşmaya devam edecektir. Bunu yaptığında koku molekülleri mum boyunca eşit şekilde dağılmaya devam edecektir.
Öznel: Koku çok öznel bir şeydir. Birinin harika koktuğunu düşündüğü, bir başkasının çok keskin olduğunu düşündüğü, bir başkasının ise kokusunu neredeyse hiç alamadığı bir mumu yakmak tamamen mümkündür. Parfümlerinizi seçerken bunu aklınızda bulundurmalısınız. Ne yazık ki herkesi her zaman memnun etmek mümkün değil.
Yağlı wax
Mumunuzun kabın alt kısmında yağlı bir yüzey veya sıvı olduğunu fark ederseniz bu, koku yağınızın mumdan dışarı sızdığı anlamına gelir. Bunun 2 nedeni var:
Düzgün bağlanmadı. Wax, parfüm yağıyla iyi bir şekilde bağlanacak kadar sıcak bir sıcaklığa ısıttığınızdan emin olmalısınız. Her waxın, koku yağını eklemeden önce ulaşması gereken önerilen bir sıcaklık olacaktır. Kokuyu eklemeden önce waxı yeterince ısıtmazsanız, muhtemelen waxın içinde yüzen yağı görebilirsiniz. Böyle bir durumda, balmumunu düşük sıcaklıkta ısıtmaya devam edin ve artık yağ görünmeyene kadar yavaşça karıştırın.
Koku yağının aşırı yüklenmesi: Her waxda önerilen maksimum miktarda koku yağı bulunur. Çok fazla eklerseniz, bitmiş mumunuzdan yağ sızıntısı meydana gelebilir. Bunu önlemek için maksimum koku yağı yükünü aşmadığınızdan emin olun.
Çözüm
Her mum üreticisi aynı şey için, mükemmel mumlar yapmak için çabalıyor. Ne yazık ki mumlarınızın nasıl sonuçlanacağını etkileyebilecek birçok farklı değişken var. Olası her senaryoyu kontrol etmek mümkün olmasa da, nihai sonuçlarınızı kontrol etmenize yardımcı olmak için yapabileceğiniz şeyler ve yapabileceğiniz ayarlamalar vardır. Doğru sonucu elde edene kadar denemeye devam edin.
Comentários