top of page

VOC SEVİYELERİ VE KOKU KARIŞIMI YAPMA KILAVUZU

Bir difüzör, parfüm veya oda spreyi gibi bir koku ürünü yaparken, kullanacağınız kokunun Uçucu Organik Bileşik (VOC) içeriğini dikkate almak, Federal düzenlemeler dahilinde kalmasını sağlamak önemlidir.


Kişisel ve ev koku ürünleri oluştururken bu küçük kısaltmanın neden bu kadar önemli olduğunu öğrenmeye hazır olun.


VOC'lerin ne olduğunu, farklı ürünler için maksimum seviyelerin neler olduğunu açıklayacağız ve formülasyon yaparken ne kadar koku yağı kullanmanız gerektiği konusunda kolay yönergeler paylaşacağız. Ayrıca, Uluslararası otoriteler tarafından hazırlanmış, kullanmak isteyeceğiniz pratik bir VOC hesaplayıcısı da paylaşıyoruz! TIKLAYIN


VOC NEDİR?

VOC, Uçucu Organik Bileşiklerin (Volatile Organic Compound) kısaltmasıdır. VOC'ler, ürünlerden veya işlemlerden havaya salınan gazlardır. Herhangi bir ürünü havaya püskürttüğünüzde, gazlar salınıyor demektir.


Hava temizleyicileri, kamış difüzörler, oda spreyleri, vücut spreyleri, parfüm ve kolonyalar gibi ürünlerin hepsi VOC içerir. VOC'ler, hükümet ve devlet kurumları tarafından düzenlenmektedir.


VOC ONAYLI SEVİYELER NELERDİR?

EPA, ozon oluşumunu önlemek amacıyla dış mekâna VOC'leri düzenleyen federal bir ajandır.

Farklı ürünlerin farklı VOC onaylı seviyeleri vardır. Parfüm yaparken en yüksek VOC seviyesi formülünüze bağlı olarak değişir, bu yüzden bu yönergeleri takip edin.


Hava temizleyicileri, difüzörler ve oda spreyleri için maksimum VOC izin verilen seviyesi %18'dir. Kolonyalar, vücut spreyleri ve parfümlerinizin maksimum VOC izin verilen seviyesi, formülünüzdeki koku yüzdesine bağlı olarak %65-75'tir. Tüm alkollerin VOC'si %90-100'dür. Bu, spreylerde suyun kullanılmasının nedenlerinden biridir, çünkü suyun VOC'si %0 olduğundan, hava bakım ürünleri için maksimum %18 VOC'yi elde etmenize yardımcı olur. %5-20 konsantrasyonundaki kolonyalar ve tuvalet suları için, maksimum VOC izin verilen seviyesi %75'tir. %20 üzeri konsantrasyona sahip tüm kolonya ve parfümler için maksimum VOC izin verilen seviyesi %65'tir.


VOC HESAPLAYICIYI KULLANIN

Eğer ürettiğiniz ürünlerin VOC seviyesini hesaplamaya çalışıyorsanız, VOC hesaplayıcısını kullanarak VOC seviyenizi belirlemenize yardımcı olabilirsiniz.


VOC seviyeniz, (Kullanılan Bazın Yüzdesi x Bazdaki VOC'un Yüzdesi) + (Kullanılan Koku Yüzdesi x Bazdaki VOC'un Yüzdesi) ile belirlenir.


İşte bir örnek: Diyelim ki %20 Koku Yükü + %80 Baz kullanmak istiyorsunuz. Kullandığınız Koku'nun %10 VOC ve bazın %1 VOC'si olduğunu varsayalım.


Formülünüz şu şekilde olur: (%80 Baz x %1 Baz VOC) + (%20 Koku x %10 Koku Bazı). Toplam VOC içeriğiniz %2,8 olur ve VOC düzenlemelerine tamamen uygun olursunuz.



DİFFÜZÖR


VOC SEVİYELERİ VE KOKU KARIŞIMI

UÇUCU YAĞ KULLANIM ORANI NE OLMALIDIR?

  • Parfüm ürünleri genellikle %20-40 arası koku yağı içerir.

  • Eau de Parfum (EDP) genellikle %15-20 koku yağı içerir.

  • Eau de Toilette (EDT) ürünleri genellikle %5-15 koku yağı içerir.

  • Oda spreyi yüzdesi genellikle VOC %'nize bağlıdır, ancak koku yoğunluğuna bağlı olarak ortalama koku yüzdeleri %2 ila %5 arasında değişir.


Oda spreyleri su içerdiğinden, koku öncelikle polisorbat ile çözünmelidir. Polisorbat-koku arasında 2-1 ile 4-1 arasında herhangi bir yer olabilir.

Unutmayın, her zaman su kullandığınızda küçük bir miktar koruyucu eklemelisiniz. Koruyucu olmadan, su bakteri oluşturabilir.


Kamış difüzörlerinde %20-25 koku yükü kullanmanızı öneririz, ancak istediğiniz koku yükünüzde test yapmanız gerekecektir.

Üreticinizden, lütfen o kokunun VOC içeriğini öğrenmek için bilgi alın.

Burada, uygun miktarda koku kullandığınızdan emin olmak için formülü ve VOC hesaplayıcısını kullanabilirsiniz.


DÜŞÜK OLARAK KABUL EDİLEN VOC DEĞERİ NEDİR?

Piyasada bulunan birçok baz, %5'in üzerinde VOC içerdiğinden, düzenlemelere uygun olduğunuzdan emin olmak için hem bazınızın hem de kullandığınız koku yağının VOC içeriğini bilmek önemlidir.


SPREY BAZINIZ BULANIKSA NE YAPMALISINIZ?

Sprey bazınızın bulanık hale gelmesinin en yaygın nedeni, bir veya daha fazla bileşenin uygun şekilde çözünmemesidir. En yaygın suçlu genellikle kullandığınız kokudur.

Karışımın uygun şekilde karışmasına yardımcı olmak için başlangıçta koku yağınızı Polysorbate 20 ile 2:1 oranında (2 kısım Polysorbate, 1 kısım koku yağı) karıştırmayı deneyin.

Daha kalın kokular veya daha yüksek su içeriğine sahip formüller, daha fazla Polysorbate 20 gerektirebilir. Karışımın berrak kalması için Polysorbate ile koku oranını artırmaya devam edin.


NEDEN KOKU YAĞI BAZDAN AYRILIYOR?

Endişelenmeyin, bunu düzeltebiliriz! Koku yağı ve yağ molekülleri, su moleküllerinden çok daha büyük olduğu için genellikle ayrışma eğilimindedir.

İlk olarak koku yağınızı veya baz yağınızı, Polysorbate 20 gibi bir çözünürlük sağlayıcı ürünle karıştırırsanız (orta boyutlu bir molekül), bu bileşenlerin suya, okaliptüs suyuna, alkol veya kullandığınız diğer sıvı bazlara daha iyi karışmasına yardımcı olur. Bu sıvı bazlar genellikle çok daha küçük moleküllerden oluşur. Özetlemek gerekirse, önce koku ve çözünürlük sağlayıcıyı karıştırın ve ardından ikincil olarak bazınıza ekleyin.


MALZEMELERİN KARIŞTIRILMA SIRASI ÖNEMLİ Mİ?

Evet, malzemeleri karıştırma sırasının önemi vardır. Hepimiz, suyun ve yağın karışmadığı sözünü duymuşuzdur. Ancak bu tam olarak doğru değildir. Bazen karışırlar, ancak bunu gerçekleştirmek için biraz üretici sihri yapmamız gerekiyor. Koku yağı ve yağ molekülleri, su moleküllerinden çok daha büyük olduğu için genellikle ayrışma eğilimindedir.


Eğer ilk olarak koku yağınızı veya baz yağınızı, Polysorbate 20 gibi bir çözünürlük sağlayıcı ürünle karıştırırsanız (orta boyutlu bir molekül), bu bileşenlerin suya, okaliptüs suyuna, alkol veya kullandığınız diğer sıvı bazlara daha iyi karışmasına yardımcı olur. Bu sıvı bazlar genellikle çok daha küçük moleküllerden oluşur. Özetlemek gerekirse, önce koku ve çözünürlük sağlayıcıyı karıştırın ve ardından ikincil olarak bazınıza ekleyin.


%100 alkol kullanıyorsanız VOC sınırını karşılamak için başka bir şeyle seyreltmeniz gerekir. En yaygın içerik damıtılmış sudur.




20 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page